ЗАПІКАНКА. На 1 л. горілки взяти по 10 г.
стручкового перцю, цитринової цедри, гвоздики, кориці, імбиру, по 5 г.
мускатного горіху та кардамону. Ця суміш під кришкою, яку прив'язують до
каструлі та замазують тістом, на 12 годин ставиться у духовку або гарячу піч.
Після охолодження запіканку розливають у пляшки та закупорюють.
ВАРЕНУХА. Різні сушені фрукти окремо з
розрахунку на 1 л. горілки по 40 г. яблук та вишень, по 25 г. груш та слив
заливають горілкою та настоюють 5-6 годин, Потім все заливають в одну каструлю,
додають по 1 г. імбиру, кориці, гвоздики по 0,5 г. лаврового листа та перцю, та
250 г. меду. Суміш закривають кришкою, яку замазують тістом, та на 10-12 годин
ставлять у гарячу піч або духовку, розігріту до 90-100С. Після цього проціджену
варенуху вживають гарячою або холодною.
ВИШНЯК Достиглі вишні, пересипані цукром
(на 1 кг вишень — 400 г. цукру) у бутелі, зав'язному марлею на 6 тижнів
ставлять на сонце. Коли вишневий сік переграє, його заливають у пляшки та
закупорюють. Через деякий час напій готовий до вжитку. Вишні, які залишились у
бутлі заливають горілкою і, витримавши 2 місяці, одержують другий вишняк.
ВИШНІВКИ: СТАРОСВІТСЬКА.
Достиглі вишні товчуть із
кісточками та у пропорції 1 кг вишень — 250 г. цукру кладуть у бутель на З дні.
На цю кількість суміші додають 400 г. горілки та по 1,5 г. кориці та мускатного
горіху. Витримують у теплому місці 8 днів. Коли рідина стане прозорою, її
проціджують та розливають у пляшки, додаючи за бажанням ще цукор.
КИЇВСЬКА.
Цей напій витримують після
виготовлення не менше року. Його готують без цукру із вишень та горілки.
Половина вишень із кісточками, а половина без них засипається на 3/4 об'єму у
бутель, який до верху заливають горілкою та ставлять не більш як на 1,5-2
місяці у прохолодне місце. Потім горілку зливають, а з вишень під гнітом
вижимають сік, який на одну добу ставлять, щоб він став прозорим, а потім
змішують із злитою горілкою. Все розливають у пляшки та закорковують смолою або
сургучем, витримуючи у прохолодному місці на протязі року.
МАЛИНІВКА
Скляну посудину заповнюють на 3/4
малиною, заливають міцною горілкою і витримують 48 годин при кімнатній
температурі, а потім горілку зливають, малину висипають, а у посуд насипають на
0,5 об'єму нові ягоди та заливають на 48 годин тією ж горілкою. Потім цю
горілку зливають, проціджують, змішують із густим малиновим сиропом, для якого
беруть якомога більше цукру,' за бажанням доходячи до обсягу злитої горілки.
Напій зберігають в темному місці у закоркованих пляшках.
МОРЕЛІВКА
Із стиглих солодких абрикос
/морелів/ виймають кісточки, а потім вичавлюють сік із подрібнених плодів. На 1
склянку соку беруть 1,5 склянки горілки, перемішують та на місяць залишають у
прохолодному місці. Після цього проціджують, розливають у пляшки та
закорковують.
Комментариев нет:
Отправить комментарий