Спеціально для Oléna Anykiyenko-Yaburova от би рецепт ?
Українське весільне печиво МЕДЯНИКИ
Фрагменти зі статті Щербань О.В., Щербань А.Л. Традиції та інновації у опішнянському весіллі (ХХ –
початок ХХІ століття) // Етнічна культура в глобалізаційному світі. Збірка
наукових праць Першої Міжнародної наукової конференції студентів, аспірантів та
молодих вчених, присвяченої 20-річчю кафедри археології та етнології України
Одеського національного університету імені І.І.Мечникова. – Одеса, Освіта
України, 2013. – С.213-226.
«Медяники роздавали, як дарують, наливають по чарці каждому, дають кусок
калача»…
Рецепт медяників від Катерини Порскало: на
медяники використовую макітру на 4 відра. Вчиняю в каждій на дві літри
сироватки, тоді мішу. 3 літри сироватки, 300 грамів львівських дріжджів, 26
яєць (4 з них – мазати), 12 стаканів цукру, 2 пачки масла, сметани півстакана,
3 пачки ванільного цукру, пів-стакана ганусу. У макітру покласти 150 грамів
дріжджів, третю частину цукру, 1,5 літри сироватки, борошна, щоб як сметана
було – броде годину. Потім додаємо 22 яєць, збитих з цукром, остачу сироватки
розмішаної з 150 грамами дріжджів, пучку солі. Вибовтую 50 раз, щоб пухке було.
Вибивається з-під низу, воно шумуватиме. Поброде ще 1,5 години – вибити потім
ще 20 раз, додати ваніль, ганус, масло, сметану, олію, вимішувати олією, щоб
воно було гарно вироблене. Розкачати качалкою щоб тоненько було, ріжу ножиком
однаковими квадратиками. Вихід – 65 медяників. Мазати листи смальцем. Одночасно
в піч ставлю 4 листи. Як осталося тісто, то сажу в духовку, но в печі вкусніші
получаються медянички. Верчу одним і другим боком. Печуться вони час».
Медяників пекли таку кількість, щоб вистачило
на всіх гостей. Вони були прямокутними, довжиною близько 15 сантиметрів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий