Обрядові РІЗДВЯНІ страви: кутя, бануш, шухи, мачанка, домашня ковбаса, цвіклі, качка з яблуками, вареники. запечені в сметані
КУТЯ Підготовлені пшеничні крупи
покласти у киплячу підсолену воду, варити до загустіння. Покласти розтоплене
вершкове масло і поставити у духовку на 1 год. Подаючи на стіл, кашу полити
маковою підливою. Зверху посипати обчищеними горіхами.
Підлива: промитий і запарений мак
розтерти у ступці, поступово додаючи кип'ячену воду до утворення макового
молочка. Безперервно розмішуючи, додати мед та цукор.
Пшеничні крупи — 400 г, вода —
1л, вершкове масло — 50 г, сіль — за смаком, горіхи — 300 г. Підлива: мак — 200
г, вода — 400 г, цукор — 100 г, мед — 100 г.
БАНУШ. У киплячу підсолоджену сметану
насипати просіяне кукурудзяне борошно. Розмішати й залишити кипіти на малому
вогні 15 хв, не помішуючи. Бануш добре вимішувати дерев'яною кописткою до тих
пір, поки не виділиться масло.
Кукурудзяне борошно — 500 г,
сметана —-700 г, цукор — 100 г
ШУХИ Традиційною святковою стравою на
Гуцульщині є шухи — салат із буряків та грибів.
Буряки промити, відварити до
готовності, обчистити, нарізати соломкою.
Гриби відварити, змішати із
нарізаними буряками, заправити товченим часником, олією.та оцтом.
МАЧАНКА
На Бойківщині готують мачанку.
Сухі гриби вимочити протягом 2 —
3 год. Промити й відварити до готовності. До відварених грибів додати злегка
підсмажене і розведене водою борошно і ще раз проварити. Заправити розтертим
часником меленим перцем сіллю та дрібно покришеною підсмаженою цибулею.
Сухі гриби -100г, борошно – 60г,
часник -10г, перець, сіль - за смаком, цибуля – 100г, олія – 40г
СМАЖЕНЕ ПОРОСЯ
Підготовлене порося вимочити у
воді 2 год, вийняти, обсушити і посолити. З гречаних крупів зварити кашу,
додати підсмажену цибулю, варені, дрібно посічені яйця, печінку, сіль та
перець. Усе добре перемішати.
Гречаною начинкою зафарширувати
порося, покласти на деко і смажити у духовці до готовності.
Готове порося нарізати
шматочками. Подаючи на стіл, полити розтопленим вершковим маслом.
Порося — / шт., гречані крупи —
700 г, вершкове масло — 150 г, цибуля — 100 г, яйця — 6 шт., сіль, перець — за
смаком.
ДОМАШНЯ КОВБАСА
Свинину пропустити через
м'ясорубку, додати сіль, перець, натертий часник, цибулю, дрібно нарізане сало.
Все добре перемішати. Приготовленою масою начинити тонкі кишки. Кінці ковбасок
перев'язати, покласти у холодну підсолену воду і варити 20 хв.
Відварену ковбасу вийняти,
остудити і підсмажити на вершковому маслі або смальці.
Подають ковбасу із смаженою
картоплею, огірками, помідорами, квашеною капустою і зеленню.
Свинина — 1 кг, сало — 256* г,
часник — 20 г, цибуля — 20 г, сіль, перець — за смаком, кишки, вершкове масло
або смалець — 50 г.
ЦВІКЛІ
На Гуцульщині дуже поширеною
приправою до ковбаси, шинки с цвіклі — салат із буряків та хріну.
Буряки відварити, обчистити,
накришити шматочками і збризкати оцтом. Додати хрін, цукор, сіль і полити
сметаною.
Буряки — 100г, хрін — 80 г.
сметана — 150 г, оцет — ЗО г, цукор — 10 г, сіль — 10 г.
КАЧКА З ЯБЛУКАМИ
Качку помити, обсушити, натерти
сіллю і товченим часником. Яблука почистити, порізати. Нафарширувати ними
підготовлену качку, зашити, покласти в казанок, поливши розтопленим маслом, і
запекти в духовці, час від часу поливаючи соком, який утворюється.
Подаючи на стіл, вийняти нитки і
начинити качку печеними яблуками впереміш із брусничним джемом, прикрасити
зеленню.
Качка — 1 шт., яблука — 400 г,
брусничний джем — 200 г, часник — 10 г, вершкове масло — 50 г, сіль, зелень —
за смаком.
ГРЕЧАНІ МЛИНЦІ
Гречане борошно розвести теплим
молоком (2 склянки), влити розведені у теплому молоці дріжджі, добре вимішати і
поставити у тепле місце. Коли тісто добре підійде, заварити двома склянками
молока, додати сіль, добре перемішати і дати ще раз добре підійти. Не
помішуючи, випікати гречані млинці.
Найкращі гречані млинці бувають
тоді, коли тісто підійде не менше двох-трьох разів.
Подавати на стіл із сметаною,
розігрітим вершковим маслом.
Гречане борошно — 800 г, молоко —
1л, дріжджі — 50 г, вершкове масло — 150 г, сіль — 10 г, сметана — 200 г.
Сирна неділя
млинці
Готувати млинці можна із
пшеничного та гречаного борошна.
Молоко або воду (200 г) нагріти,
розчинити дріжджі, додати борошно (250 г), замісити густе тісто. Коли тісто
підійде, додати розтоплене масло, сіль, цукор, яйце, борошно (250 г) і добре
вимішати. Потім розвести тісто теплим молоком і поставити у тепле місце. Коли
воно підійде, ще раз добре розмішати і дати підійти. З тіста випікати млинці.
Борошно — 500 г, молоко — 800 г,
дріжджі — 20 г, розтоплене вершкове масло — 40 г, сіль — 10 г, цукор — ЗО г,
яйця — 1 шт.
ВАРЕНИКИ З СИРОМ, ЗАПЕЧЕНІ У
СМЕТАНІ
Замісити із борошна, молока,
яйця, солі тісто. Сир пропустити через м'ясорубку, додати цукор, жовток,
розтоплене вершкове масло, сіль. Усе добре вимішати.
Тісто дуже тонко розкачати,
вирізати кружечки, змастити їх збитим білком. Покласти на кожний кружечок по
чайній ложці сиру і зліпити вареники.
Покласти вареники в окріп,
відварити, вийняти шумівкою і покласти їх у глиняний горщик. Залити розтопленим
маслом і сметаною. Поставити на 10—15 хв. у духовку.
Борошно — 400 г, молоко — 100 г,
яйця — 2 шт., сир — 500 г, цукор — 50 г, вершкове масло — 100 г, сметана — 200
г, сіль — за смаком.
Комментариев нет:
Отправить комментарий