Translate

понедельник, 15 февраля 2016 г.

Меню на Всеїдний тиждень / Menu for the week omnivorous

Всеїда в гості іде!!! 

Впродовж усього «Всеїдного тижня», а особливо в суботу та неділю, куми і свати, родичі й сусіди ходили один до одного на гостину, ситно та смачно частувалися, смажили на рожнах кабанів, ягнят, телят, гусят, каплунів, фазанів, перепелів та іншу дичину, ковбасу, сало. Намагались досхочу наїстись усіляких страв із м`яса, як то: ковбаси, сальтисони, паштети, холодці, крученики, печеня, таратута, бастурма, солонина, вудженина, куліш козацький, рубці, щерба, мудрий козацький борщ, соломаха, верещака, свиняча голова до хрону, рулька бараняча на стяблі, лемішка, тетеря, рябко, мелай, галушки, загреби, облизні та квас, ну і звичайно гербата, кисіль калиновий, варенуха, запіканка, слив`янка та хмільний мед, та інші хмільні настоянки та наливки. Гамірно катались на запряжених кіньми санях; парубки та дівки залицялись один до одного, влаштовували різноманітні забави та розваги. В суботу по обіді жінки та чоловіки організовували колективні складки чи сходки. Молодь гуляла окремими гуртами на вечорницях у шинку або в якійсь із хат, бо ж з настанням Великого посту будь-які розваги були неприпустимі і припинялись. Зрештою «Всеїдний тиждень» тому і називався «всеїдним», що всі намагалися досхочу наїстися м`ясних страв. Наступний після Всеїдного тижня називався Сиропусним, або ж Масляною, на якому головною стравою було вже не м`ясо, а  вареники з сиром та сметаною. Якщо на всеїдній неділі на стріхах – бурульки – то вродиться льон.

Комментариев нет:

Отправить комментарий