Translate

понедельник, 18 августа 2014 г.

Підготовка до Різдва за усіма правилами / Preparing for Christmas with all the rules

Українські традиції та Різдво. Рецепт куті і узвару http://mmgp.ru.u-news.org.ua/281-ukrayinsk-tradicyi-ta-rzdvo-recept-kut-uzvaru.html


Українські традиції та Різдво. Рецепт куті і узваруКожна господиня повинна знати, що і як готувати на Різдво. Адже за давньою українською традицією готувалися до великого свята заздалегідь і відповідально.
Багато молодих господинь не знають зараз, що говорить про це традиція. Які страви готувати на Різдво і як правильно їх подавати, адже немаловажну роль у цьому святкуванні грають історичні обряди.
Не слід плутати вечерю, приготовану на Святий вечір і сімейну вечерю на Різдво Христове.
Отже, в чому ж різниця?
На Святий вечір (6 січня - Святвечір) готують 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусняк, рибні страви, пісний борщ з грибами, вареники з капустою, гречану кашу, голубці з рисом, пісні млинці, гриби, пироги. Після вечері, яка зазвичай триває 3-4 години, кутю та деякі інші страви не прибирали, а залишали для духів.
Святвечір - вечірня трапеза напередодні Різдва, що супроводжується багатьма традиціями і обрядами. У Різдвяний святвечір церква приписувала суворий піст до вечірнього богослужіння, і в цей день це перша трапеза, якою закінчується передріздвяний піст. За традицією вона починається з появою першої зірки, в пам'ять Віфлеємської зірки.
Варили кутю з пшениці, кукурудзи, рису, обдирного ячменю. Приправляли медом, маком, конопляною, соняшниковою або іншою олією. Зерно було символом життя, а мед або солодка приправа означали солодкість благ майбутнього блаженного життя.


порядок прийому їжі регламентувався суворими правилами: спочатку подавалися закуски (оселедець, риба, салати), потім червоний (злегка підігрітий) борщ, грибний або рибний суп. До борщу, грибного супу подавалися юшка або пиріжки з грибами, а у православних сочні - смажені на конопляній олії борошняні коржики.

Під кінець трапези на стіл подавалися солодкі страви: рулет з маком, пряники, медівники, журавлинний кисіль, компот із сухофруктів, яблука, горіхи.

Трапеза була безалкогольною. Всі страви були пісні, смаженими і заправленими рослинним маслом, без м'ясної основи, без молока і сметани. Не подавалися гарячі страви, щоб господиня постійно перебувала за столом.

А ось саме на Різдво Христове (7 січня) готують велику сімейну вечерю. Всією родиною накривають на стіл. На столі має бути солома (або сіно, в пам'ять про вертеп і ясла), а на соломі - білосніжна скатертина. Зрозуміло, що в наші сучасні квартири сіно не принесеш, так і дістати його в містах не так просто. Але останнім часом в магазинах з’явилися красиві різдвяні скатертини з малюнками з ялинових лап і дзвіночків. Вони теж дуже прикрасять ваш стіл. У центрі ставиться кутя. Потім інші страви: млинці, риба, холодець, холодець, молочне порося, свиняча голова з хріном, домашня ковбаса, печеня, медові пряники, ломанці з маком та медом, узвар. До цього набору додавалися ще і напої, що вже залежало тільки від смаку і можливостей господаря.

Якщо з багатьма традиційними стравами все зрозуміло. У сенсі не викликає труднощів у приготуванні, то з такими стравами, як кутя та узвар молоді господині стикаються вперше.

Рецепти Різдвяних страв

УЗВАР. Для приготування узвару в стародавні часи, ще з осені на печі засушували очищені від насіння і хвостиків, нарізані груші і яблука - сухофрукти. У міських квартирах зараз з цим зовсім погано, тому всі складові узвару можна купити. Інгредієнти: груші, сливи по 60 грам, вишні, яблука ізюм - за 30 г, мед - 120 г і 800 мл води.

Як приготувати: Перебрані і добре промиті сушені фрукти закладають в окріп і варять до м'якості під кришкою (яблука і груші варять окремо). Відварені фрукти змішують, заправляють медом, доводять до кипіння і ставлять в холодне місце.

КУТЯ. Для її приготування потрібно 2 склянки зерен пшениці, 200 грам маку, 200 г ядер волоських горіхів, 150-200 г родзинок і 3 столові ложки меду і цукор за смаком.

Для куті використовується заздалегідь підготовлене зерно пшениці - спочатку його товчуть у макітрі дерев'яною товкачкою, періодично підливаючи туди воду. Ця процедура спрямована на звільнення зерна від оболонки. Потім зерно чистять, просівають, промивають в декількох водах, просушують і варять просту пісну кашу. Пшеницю добре промити, залити гарячою водою, покривши зерно, і варити в каструлі на повільному вогні до м’якості (або в глиняному горщику, в духовці), періодично доливаючи гарячу воду. Вона повинна вийти розсипчатою. Потім охолоджують і приправляють медом.

Не лякайтеся настільки складного процесу, в наш час готові чисті і просіяні зерна пшениці можна купити як на базарі, так і в супермаркеті. Якщо все-таки не зможете знайти зерно, тоді купуйте круглий рис.

Мак промити, запарити гарячою водою на 2-3 години, злити воду. Окремо в спеціальній макітрі з допомогою макогона розтирають мак до отримання макового молочка і додають в суміш мед або цукор. Все перемішують і додають в кашу. У цю суміш можна додати води, але набагато смачніше з узваром. В останню чергу додають ядра волоських горіхів, які можна попередньо підсмажити до хрусткої скоринки.

Вас налякали нові слова "макітра" і "макогон"? Не впадайте у відчай! У сучасних умови з процесом перетирання маку легко впоратися з допомогою ручної кавомолки (електрична не дає потрібного ефекту).

Кутю потрібно їсти першої, тобто починати їм свою вечерю, кожен з присутніх за столом повинен з'їсти хоча б одну ложку куті. Згідно легендам, тоді ця людина буде жити під здоров'я та благополуччя весь наступний рік.

Звичайно, можна і не готувати за традицією, але уявіть реакцію ваших гостей, коли Ви будете представляти їм такі екзотичні для сучасних людей, страви. Гості будуть здивовані не тільки своїми кулінарними здібностями, але і знанням господинею традицій і обрядів українського народу.

Святкування Різдва в інших народів

Схожі з українськими традиціями святкування Різдва і інші народи світу. Наприклад, коли українці готують на Святий вечір 12 страв, які символізують 12 апостолів Ісуса Христа, то чехи подають на стіл 12 видів тістечок, що позначають 12 місяців. У Венесуелі діляться виноградом і з'їдають по 12 виноградинок, загадуючи при цьому за бажанням на кожен місяць года.Украинцы під час Святої вечері діляться церковної просфорою, а поляки - отплатком.

На Різдво французи п'ють шампанське, вино, їдять білу ковбасу, копченную індичку і устриці. У Угорщини воліють рибний суп і запечену індичку, а ось під скатертина вони кладуть не сіно, як в Україні, а ніж, брусок та гребінець. Жителі Польщі і Чехії дуже люблять подавати до святкового столу різноманітні рибні страви, особливо з коропа.

Італійці на площі Святого Петра в Римі будують великий вертеп, де показують сцени Різдва Христового - це ціле театральне дійство, хоча вони не збираються на святкову вечерю у себе вдома.

Богослови називають Різдво центральною подією в історії всього людського роду. Тому, що Свята ніч має особливе значення для сучасної цивілізації, адже хід новітньої історії людства, і сучасне літочислення ведеться від Різдва Христового.
Веселих свят!
Автор: Яна Мінковська

Комментариев нет:

Отправить комментарий