Translate

понедельник, 18 августа 2014 г.

М’ясце в глиняному горщику / Meat in a clay pot

Готуємо в глиняному посуді
http://sugarunion.com.ua/yak-prigotuvati-myaso-v-glinyanomu-gorshhiku.html
У старовинній казці чарівний глиняний горщик невтомно варив смачну кашу, інший, до того ж, видзвонював при цьому чудову мелодію. Але це в казці. У реальному житті звичайний глиняний горщик, поставлений в піч або духовку, створює усередині себе особливий температурно-вологісний режим, і їжа в ньому стає надзвичайно ароматної ніжною і смачною.  
У наш час про глиняному посуді стали забувати. А даремно. Адже готувати в ній можна будь-які страви — м'ясні, рибні, овочеві, грибні, круп'яні, і виходять вони не тільки смачними, а й корисними для здоров'я. Ми дамо тут кілька рецептів приготування м'яса в горщиках, оскільки вся тема занадто велика для однієї статті. 
Рецепт яловичини у горщику
М'якоть яловичини нарізуйте довгастими шматочками поперек волокон, трохи відбийте і швидко обсмажте на маслі, щоб утворилася апетитна скоринка. Скибочки картоплі теж обсмажте, окремо спассеруйте кружальця цибулі і кореня петрушки. На дно горщиків покладіть тонкі пластинки шпику, на них — обсмажені шматочки м'яса, зверху овочі, посоліть, додайте перець горошком, мелені сухарі чорні, лавровий лист і залийте все м'ясним бульйоном або гарячою водою, приблизно півсклянки на порцію. 



Горщики поставте в добре розігріту духовку і надалі підтримуйте середній нагрів (180 °). Через 30-40 хвилин додайте сметану, змішану з подрібненою зеленню кропу. Любителі гострих страв можуть додати трохи роздавленого часнику та інші спеції. Потримайте м'ясо в горщику ще кілька хвилин у духовці. До речі, його перед приготуванням можна замаринувати, тоді блюдо, залежно від маринаду, придбає характерний смак і аромат. Особливо ніжне печеня з яловичини, приготоване в горщику, виходить, якщо м'ясо попередньо на кілька годин замочити в кефірі.

Інгредієнти: на 500-800 г. яловичини — 100-150 г. шпику, 1-2 моркви, 1 корінь петрушки або селери, 1-2 головки ріпчастої цибулі, олія для обсмажування, бульйон, 2 ст. ложки мелених сухарів з бородінського хліба, 600-700 г. картоплі, 300 г. сметани, лавровий лист, перець горошком, часник, зелень за смаком.

Рецепт свинини з картоплею у горщику
Шматок свинячий м'якоті промити, обсушити, наріжте шматочками (приблизно по 3 см) і протягом години потримайте в маринаді, приготованому на свій смак (на основі оцту, вина, пива, лимонного соку, кефіру тощо). Тим часом очищені і промиті моркву, картоплю і ріпчасту цибулю наріжте кубиками. У гарячу сковорідку викладіть промариноване свинину разом з рідиною і обсмажте, помішуючи, до рум'яної скоринки.

Розкладіть м'ясо по горщикам, додайте овочі і залийте сумішшю сметани з сіллю, перцем, подрібненим кропом, часником та іншими спеціями. Накрийте горщики кришками або коржі з тіста і поставте в розігріту духовку на 50-60 хвилин.

Інгредієнти: на 500 г. свинини — 2 цибулини, 3-4 картоплини, 2 моркви, 2 склянки сметани, сіль, перець, спеції за смаком.

Рецепт приготування курки в горщику
Відваріть рис до напівготовності, приправивши його спеціями, як для плову. Оброблену курку нарубаєте на невеликі шматочки і обсмажте на курячому жирі з додаванням, якщо буде потрібно, рослинного масла. З потрухів і кінчиків крилець зваріть трохи бульйону, зніміть зайвий жир, піну і процідіть.

У порційні горщики покладіть відварений рис, шматочки курки, нарізану півкільцями цибулю, додайте томат-пасту, оцет, жир зі сковороди, де смажилася курка, приготований раніше бульйон, посоліть, поперчіть і поставте в середньо розігріту духовку приблизно на 1 годину . Перед подачею на стіл в кожен горщик покладіть гурток лимона і посипте зеленню.

Інгредієнти: на 1 курку — 1 склянка рису, 3 цибулини, 1 стакан курячого бульйону, 3 ст. ложки томату-пасти, 1 ст. ложка оцту, рослинна олія, лимон, сіль, перець, спеції, зелень петрушки і кропу за смаком.

Рецепт страви з м'ясного фаршу в горщику
Дрібно нарізану цибулю обсмажити на олії. У цю ж сковороду викладіть м'ясний фарш, консервовану кукурудзу разом з рідиною і, помішуючи, доведіть до готовності. Білокачанну капусту наріжте середніми кубиками і обсмажте на рослинному маслі в окремій сковороді. Потім змішайте обидві маси, посоліть, поперчіть і розкладіть в порційні горщики. Налийте в кожен горщик трохи овочевого бульйону або злегка розведену томатну пасту (можна кетчуп), посипте тертим сиром і запікайте в середньо розігрітій (180 °) духовці близько півгодини. Подавайте на стіл прямо в горщиках, посипавши подрібненою зеленню.

Інгредієнти: на 700-800 г. м'ясного фаршу — 2 цибулини, 400-500 г. капусти, 200 г. консервованої кукурудзи, рослинне масло, бульйон або томат-паста, сир, сіль, перець, зелень за смаком .

Комментариев нет:

Отправить комментарий