Борщик в глиняному горщику
Вона створювалася впродовж багатьох віків, тож відбиває історичний розвиток українського народу, звичаї, культуру й традиції.
Візитівкою народної кулінарії без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика …
Так з метою вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризації і реанімації культурних традицій Полтавського регіону активісти колективу "МАНДРУЙМО ПОЛТАВЩИНОЮ" розпочали серії етнографічних експедицій. Вони вже побували в селах Миколаївка та Глинське Зінківського району. Дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців Олена Щербань спілкувалися з літніми жінками та дізнавались про технологію приготування борщу в українській печі та ще й у глиняному горщику.
- А вже в середині серпня буде проведено кулінарний фестиваль "Борщик в глиняному горщику", де майстрині приготують в печі борщі в горщиках. Цим фестивалем ми розпочинаємо серію досліджень в рамках проекту "Відродження Українських Кулінарних Традицій", - розповідає Олександр Кудинець, голова громадської організації "Туристичне СЕЛО Полтавщини".
- В подальшому в етнографічних експедиціях плануємо використовувати велосипед як екологічно чистий вид транспорту, - говорить Валерій Нурумов, голова правління ГО "ВелоПолтава".
До зустрічі на фестивалі!
Комментариев нет:
Отправить комментарий