Традиційні страви і напитки слобожанські
Наші предки не були ласунами, та
й слово «десерт» тоді ще не увійшло до моди. Їжу споживали просту, та по
можливості, поживну. Раціон урізноманітнювався поступово, залежно від
кліматичних та географічних умов, рослинного і тваринного світу, складалися
певні традиції, формувалися національні та регіональні кухні.
Видатний слобожанський етнограф Микола Сумцов зазначив: «страва у слобожанина – звичайно борщ з
капустою, буряками, картоплею, заправлений салом, та каша крута, або молочна,
де є коровка, в піст з олією, часом галушки, або шматочки тіста, зварені в
молоці або воді, часом вареники – ті ж галушки, тільки начинені сиром або
вишнями. В свята страва ліпша: пироги з сиром, картоплею, квасолею, вишнями,
книші, перепічки, буханці на маслі з білої питльованої муки. Влітку огірки,
кавуни, дині з хлібом. М’яса їдять мало, і то більш в свята…».
Раціон багатих і бідних селян значно
різнився. Типовими обідніми стравами у м’ясоїд для різних за статками українців
були:
Бідна
родина:
Хліб простий, чорний, часто із
змішаних сортів борошна.
Борщ з буряками, картоплею й
капустою, затовчений або засмажений невеликою кількістю сала, частіше олією.
Каша (здебільшого пшоняна або
гречана) з молоком, рідше з салом. Іноді зовсім не мащена, а полита борщем.
Заможна
родина:
Хліб простий, чорний або сірий із
чистих сортів житнього чи пшеничного борошна.
Борщ з буряками, картоплею й
капустою, сметаною, приготовлений на м’ясній юшці або з м’ясом. Інколи капусняк
із свининою.
Каша з салом чи молоком, часом
каша заварювана (з яйцями і молоком), або й печеня (картопля з м’ясом).
Солодощі в сучасному розумінні
довгий час були відсутні в раціоні. За них правили солодкі каші, мед, патока,
обсмажені шматочки тіста (вергуни), фрукти та ягоди.
У «Описах
Харківського намісництва кінця ХVІІІ
століття» зазначено і про харчування таке: малоросіяни харчувалися краще великоросійського
населення, рідко в кого не було хоч паляниць хоч книшів, житній хліб майже в
усіх ситний і добре пропечений, а невіяного зовсім не знають, а решітний хліб
рідко їдять. Варять смачні страви по два рази в день, на обід і вечерю, і
ніколи пустих щів чи кашиці не буває. Найвживаніша страва – борщ, що вариться
зі свіжого буряка і капусти з різними трав’яними приправами, з просяною крупою,
не на воді, а на сирівці – кислому квасі, бо за кислотою пити не можна, зі
свинячим салом, а в свято – бараняче м’ясо, дворова птиця або й дичина.
На вечерю –
вареники, з пшеничного чи гречаного тіста, а начинка з сиру, їх варять – тому й
вареники. Так само варять юшку з галушками з салом і просяну круту кашу з салом чи з маслом, з додаванням укропу
чи іншої трави. Літом їдять ботвиння, називаючи холодець. Трав багато в їжі – в
городі укроп, петрушка, пастернак, різні салати.
Капусту, буряки
волоські, ріпак, красна капуста, огірки. Дині. Гарбузи, кавуни, кукурудза,
іноді бувала і картопля.
Однією з найулюбленіших страв
слобожанців була кваша, яку готували
з двох частин житнього і однієї частини гречаного борошна, а також невеликої
кількості солоду. Усе це змішували, розводили окропом до густоти рідкого тіста
й ставили на ніч у тепло «для вкисання». Таке кисло-солодке «молоде» тісто
вранці варили в горщику й вживали на сніданок, чи вечерю, а часом як третю
обідню страву.
Поява печених ласощів була
пов’язана із обрядовими святами – весілля, хрестини, поминки і
календарно-релігійними – Різдво, Великдень, Трійця (калачі, книші, пироги, медові
пряники, паски, бублики, вергуни, хрести).
Комментариев нет:
Отправить комментарий