Страви і напої заможних і бідних
В пісні
дні бували млинці, оладки (ладики), узвар, варений
горох, квасолю, чечевицю, капуста, вареники, галушки і «затірку» (розтирали
борошно, змочене водою, щоб воно перетворилося на маленькі кульки тіста і
варять), квашу (тетерю) (лили теплу
воду в борошно, ставили на піч солодіти, а увечері кидали шматочок печеного
хліба, щоб трохи скисло. На другий день цю рідину варили з вишнями, сливами),
лемішку (клали борошно в чавунчик, ставили на жар і тримали, доки не висохне.
Потім вливали в неї киплячу воду, вимішували і ставили в піч, коли була готова,
мастили маслом). На все це використовували пшеничне борошно. Страви селян з
деякого часу погіршилися, бо неврожаї. Розповсюджено і звичай вживати чай:
заможніші його купували, а бідніші вживали сушений липовий цвіт, м’яту, розу,
полинець.
В багатих борщ, каша чи варена картопля, у свята пироги, млинці, горішки, в
бідних – борщ без м’яса і сала, картопля, хліб ячмінний і житній, урожай проса
– каша просяна. Діти, що ночували в школі всю зиму їли картоплю і хліб. Влітку
– бахчеві. На великі свята борщ з бараниною і пироги з не почищеною картоплею і
салом. Чай селяни пили трав’яний і фруктовий, зібраний навесні. Його варили в
чавунцях і в горщиках, бо не було самоварів.
Селяни готували борщ, квасок,
кашу, куліш, юшку, галушки-рванці і галушки кришені (локшина), затірка, кваша,
путря, кутя, озвар, лемішка, вареники, варили горох, квасолю, чечевицю, їх їли
в юшці і в пирогах, варену і печену картоплю використовували і як начинку на
пироги і вареники. Квасок – страва із квасу і м’яса з приправами, готували
рідко, на великі свята і заговини.
Борщ, каша, картопля – щоденний
селянський харч. Галушки, куліш, затірку, суп готували на сніданок чи на
вечерю. У святкові дні в багатих готували борщ з м’ясом, кашу з маслом, каша
молочна.
Страви
буденні і страви обрядові дещо різнилися інгредієнтами. Для обрядових страв
використовували більше жиру – масла, смальцю, а також м’яса, яєць, молока, цукру,
меду.
Комментариев нет:
Отправить комментарий