Готуємося до Великодня
Глиняні форми для випікання великодневих пасок - пасківники, мають ще й такі регіональні назви: "тазок для пасок", "поставець", "форма для пасок", "ставчик", "ставець", "бабник" , "бабошник", "баб"єрка". На Слобожанщині, Полтавщині та Чернігівщині переважно використовували тазки для пасок циліндричної більш чи менш розгорнутої догори форми, тоді як в інших регіонах України форми цього різновиду посуду мали дещо іншу конфігурацію. Глиняні пасківники варто дуже добре перед випіканням пасок обмащувати всередині смальцем. І ще: вони повинні бути внесеними в хату заздалегідь, оскільки можуть зберігатися на горищі, наприклад,щоб були кімнатної температури.
Комментариев нет:
Отправить комментарий