Translate

вторник, 10 марта 2015 г.

Полтавські галушки / Poltava dumplings

Опішнянські ГАЛУШКИ – найсправжнісінькі! 

Якщо Ви хочете спробувати справжнього шампаню – вам доведеться їхати у французьку провінцію Шампань, а коли заманеться найсправжнісіньких галушок – приїздіть до нас, у Опішню, що в мальовничій Зіньківщині знаходиться. Історично так склалося, що галушки разом із борщем є символом і характерною ознакою неперевершеної полтавської кухні. Не знаю як у Вас, а у нас галушечки готували з різного борошна, але найкраще підходить високосортне пшеничне і гречане. Галушки готують у нас в Опішні і донині. Що ж, поділюся двома традиційними рецептами опішнянських галушок (у мене їх багацько, тож не шкода): 
Рецепт №1 «Галушки справжні»: беремо грамів 500-600 просіяного пшеничного
борошна (пухкіші тоді вдадуться), 2 яєчка, 1,5 склянки кисляку, пучку солі, пучку соди – замішуємо тістечко швиденько. Секрет номер три: соду та сіль змішуємо попередньо з борошном. Формуємо з м’якенького тіста качалочку і руками (не ножем!), відщипуємо шматочки тіста, злегка округлюємо їх ( з посмішкою і в доброму гуморі!) кидаємо в киплячу юшку (попередньо зваримо дрібно покришену картопельку, посолимо і засмажимо засмажкою з цибульки на смальці). Варимо 4-5 хвилин, галушечки піднімуться, розпушаться. Зварили. Відставили наші галушечки з гарячого. Наливаємо в глибоченьку мисочку юшки, щедро накладаємо галушечок, зверху притрусимо хоч подрібненою зеленню, хоч розчавленим часничком. Подаємо до столу. Найкраще смакують такі галушки на шпичці з вишневої гілочки.
Рецепт №2 «Галушки до качки»: відварити цілу качку з горошинами духм’яного і чорного перців, лаврового листка і солі, юшку злити. Качку розібрати разом із кістками на шматки, рівномірно викласти їх на сковорідку широченьку, але з височенькими стінками, залити склянкою юшки і поставити тушкуватися на повільний вогонь – хвилин щоб 20 кипіло. Тим часом приготуємо тісто на галушки за рецептом №1,сформовані шматочки тіста викладаємо поверх качки, накриваємо кришкою – галушки готуватимуться ще хвилин 20. Готуємо засмажку з великої кількості цибульки, на вершковому маслі і потовченим часничком... Деякі господині додають ще й дрібно кришену моркву. Подавати слід наступним чином: готові галушки накрити великою таріллю (благо, опішнянські гончарі крутили-викручували їх, тож в опішнянок цих тарелей завжди було вдосталь), перевернути так, щоб качкою догори, галушки знизу, а засмажкою – зверху. Їсти такі галушки найсмачніше ложкою.
Смачного!

Комментариев нет:

Отправить комментарий