Translate

среда, 9 марта 2016 г.

Весняні обрядові слобожанські ХЛІБИ / The spring ritual bread Slobozhanska


Авторський музейний захід Олени Щербань / Author Olena Shcherban museum event
13 березня 2016 року в Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова відбудеться унікальний інтерактивний ЕтноЗахід "Весняні обрядові слобожанські хліби» в рамках авторського проекту етнолога Олени Щербань «Музейне сподвижництво Миколи Федоровича Сумцова: наслідуємо і продовжуємо". 
Оскільки хліб супроводжував наших предків упродовж всього ЖИТТЯ – від народження до останньої межі, то до кожного родинного чи календарного свята/події в нашому регіоні випікали особливі його види. Нашим гостям ми запропонуємо взяти участь у обговоренні тістотворчих традицій слобожанського краю, семантики та символізму хлібних місцевих виробів, що виготовлялися саме навесні. Зокрема ознайомимося із забутими технологією і рецептурою приготування слобожанських "жайворонків", "хрестів", колись знаменитих, на усіх харківських і не тільки ярмарках, боромлянських бубликів, а ще слащонів, книшів, пасок, мандриків, гречаників, голубців, галопів, сорочачих вушок, драбинок, коржів... За доброю традицією, на Вас очікує майстер-клас із виготовлення обрядових "жайворонків". Під час заходу буде використано рідкісні авторські фото і матеріали польових етнографічних експедицій з особистого наукового архіву. Проводить старший науковий співробітник науково-методичного відділу Харківського історичного музею імені Миколи Сумцова, етнолог, провідний популяризатор українських традицій Полтавщини, Харківщини та Сумщини, кандидат історичних наук Олена Щербань.

Комментариев нет:

Отправить комментарий