Всеукраїнська Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в
Україні
Громадська організація «Туристичне СЕЛО Полтавщини»
ЕкоАгроСадибка салон-студія «Лялина Світлиця»
ПРОГРАМА
Другого всеукраїнського
гастрономічного НАРОДНОГО
фестивалю-квесту
Місце проведення – ЕкоАгроСадибка салон-студія «Лялина
Світлиця», вул. Партизанська, 19, ОПІШНЯ,
Полтавщина
Дата проведення – 15 серпня 2015 року
Фестиваль-квест
популяризує ПОЛТАВЩИНУ як осередок народної гастрономії та органічної їжі і має
на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути
традицію спільного гуляння. Під час заходу готуватимуться смачні і надзвичайно
поживні БОРЩІ, які готували бабусі наших бабусь. Для них використовують лише
здорові продукти. Під час приготування не використовують консервантів. Тільки
ЗДОРОВА ОРГАНІЧНА ЕКОЛОГІЧНО чиста їжа! Подібна дефіляда відбулася тогоріч 16
серпня. Захід, безумовно, має право на життя і заслуговує на рівень
міжнародного. Тож тримаємо носи і носики за вітром, і як тільки чуємо запахи
полтавської народної кухні зі сторони гончарської столиці України, вирушаємо на
дегустацію таких простих, на перший погляд, популярних страв як БОРЩ, КАША
КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, але які приховують в собі
ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших.
Soup for the
soul: Borscht, the traditional soup of Ukraine, is popular in different
variations throughout Eastern and Central Europe. It is made with a beetroot
base, giving it a deep reddish-purple color.
Мета Фесту-Квесту: вивчення традицій, правил приготування,
рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація
культурних традицій Полтавського регіону.
Куратор – етнолог, керамолог, кандидат історичних наук, дослідниця
традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців,
провідний популяризатор традиційної культури Полтавщини – Олена Щербань (066 18
45 061), shcherbanjov@ukr.net
8ºº – 13 ºº – приготування
БОРЩІВ у горщиках у печах за оригінальною народною рецептурою
Дві Учасниці готуватимуть по ТРИ різновиди БОРЩУ в трьох глиняних
горщиках одночасно:
1. Борщ скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної
учасниці, в чомусь «удосконалений» нею);
2. Борщ
пісний (такий, що готують для родини часто);
3. Борщ
особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом,
технологією приготування).
Орієнтовне « Борщове МЕНЮ 2015»:
Учасниця №1.
1. Борщ із м’ясом
2. Борщ червоний з
грушками
3. Борщ із полуницею.
Учасниця №2:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним
інгредієнтом
10 ºº – урочисте відкриття Другого всеукраїнського
гастрономічного НАРОДНОГО фестивалю-квесту
«Борщик у глиняному горщику» 2015
10.30 ºº – презентація хлібної закваски від Любові Григорівни Мовчан (Котельва, Полтавщина), члена клубу
органічне землеробство, майстрині із виготовлення бездріжджового ХЛІБА.
12 ºº – майстер-клас від призера конкурсу «Волонтер року 2013» у
номінації «Мистецтво та культура» Вчителя Віри Андріївни Аннусової (Царичанка, Дніпропетровська область) із організації особливого святково-обрядового дійства «СПАСОВА БОРОДА» - навчимося її скрутити, завити- прикрасити, проведемо обряд «розчісування» та
«відмивання» Спасової бороди від меду. Оберемо дівоньку-маківоньку, молодицю-жартівницю, ласуватимемо шуликами
по-опішнянськи, співатимемо пісень про криницю, мак, городину та проведимо обрядові дії з маком, квітами та водою.
13ºº – 15 ºº – презентація борщів
учасницями, дегустація БОРЩІВ
16 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів,
підведення підсумків Фестивалю-Квесту
17 ºº – КРУГЛИЙ СТІЛ «Сільський зелений туризм як фактор розвитку
СЕЛА» з участю уповноважених Представників усіх областей України
(ОРГАНІЗАТОРИ: Міністерство
аграрної політики та продовольства України; ВГО «Спілка сприяння розвитку
сільського зеленого туризму в Україні»; ЕкоАгроСадибка салон-студія «Лялина
Світлиця»)
10.00 – 20.00 – майстер-класи
(виготовлення тканинної ляльки-мотанка, мотузяних коників, ліплення з глини,
гончарювання), кухарські конкурси;
дегустація 6 різновидів!!!! конкурсних борщів приготованих у
глиняному горщику за стародавніми рецептурою і технологією у печі;
участь у
майстер-класах по приготуванні борщу;
можливість
спілкування з надзвичайно цікавими інформаторками стосовно традиційно-побутової
культури українців;
можливість
почути та побачити цікаві моменти стосовно традиційної культури харчування
українців;
доступна
рецептура автентичних борщів;
«фото-полювання» по фестивалю (зібрані фото матеріали по
фестивалю будуть брати участь у конкурсі на найкраще фото, який відбудеться о 16.30
Під час Фесту-Квесту Ви також матимете унікальну нагоду
поласувати БОРЩАМИ, приготованими на кабиці, та іншими традиційними для
Полтавщини стравами і напоями:
Борщик
з карасиками
Борщик
з галушечками
Борщик
із грушками
Вареники
з капусткою до сметани
Вареники
з картопелькою до сметани
Галушечки
полтавські
Каша
качана – обрядова весільна
Вергуни
Гречаники
Шулики
з маком та медом
Сирівець
Узвар
2000 – закриття Фестивалю-Квесту
З питань проживання та харчування телефонуйте:
066 18 45 061 Олена
Об’єм приготованих борщиків у глиняних горщиках
ОБМЕЖЕНИЙ!!!!!
На ВАС чекають:
дегустація 6 різновидів!!!! борщів приготованих у глиняних
горщиках за стародавніми рецептурою і технологією;
участь у
майстер-класах по приготуванні БОРЩІВ;
можливість
спілкування з надзвичайно цікавими інформаторками стосовно традиційно-побутової
культури українців;
можливість
почути та побачити цікаві моменти стосовно традиційної культури харчування українців;
доступна
рецептура автентичних борщів;
На території
фестивалю працюватиме координаційна група волонтерів яка буде інформувати і
допомагати гостям фестивалю-квесту.
На території
фестивалю працюватиме група волонтерів яка буде відповідати за безпеку та
порядок гостей.
Візьміть участь у Фестивалі-Квесті
«Борщик у глиняному горщику 2015» -
і ми разом відтворимо кулінарний процес приготування БОРЩУ
в печі за бабусиним рецептом!!
Запрошуємо усіх смачно та весело пообідати!
Комментариев нет:
Отправить комментарий