Авто-експедиція
«Полтавський борщик з глиняного горщика»
Полтавщина – душа України. Впродовж кількох століть на
цій території сформувалися своєрідні народні традиції. Зокрема, кулінарні.
Полтавський борщ, галушки та вареники знають і готують не лише в Україні, а й
далеко за її межами. Нам неодноразово приходилося чути, що борщ, приготований
у печі в горщику набагато смачніший, ніж зварений у сучасних умовах. Тому деякі
етноспрямовані туристично-ресторанні комплекси (наприклад, Міжнародний туристичний комплекс Гостинний двір «Старий Хутір» в
Опішні) призвичаїлися готувати борщ у печі. Але знаємо, що існує багато
напівзабутих рецептів і хитрощів, які поступово відмирають разом людьми
старшого покоління. Вважаємо, що нині, поки ще не пізно, конче необхідно
дослідити традиції приготування борщу за старовинною рецептурою, популяризувати
найкращі рецепти і цим самим підвищувати туристичну привабливість Полтавщини,
сприяти розвитку кулінарного туризму. Для цього варто провести авто-експедицію
по всіх районах нашої області, опитати старожилів про давню кулінарію,
відібрати представника-кухаря від кожного району, провести між ними змагання.
Всі ці заходи широко висвітлити у засобах масової інформації та науковій
літературі.
Мета: вивчення традицій, правил приготування, рецептури,
регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація кулінарних
традицій Полтавського регіону.
Етапи:
1. Проведення розвідки та складання маршруту – 12-13
жовтня.
2. Опитування старожилів населених пунктів, включених до
маршруту; запис рецептури страв традиційної
полтавської кухні – 19-20, 26-27 жовтня, 2-3, 9-10, 16-17 листопада.
3. Відбір учасників для обласного конкурсу (не менше 20)
– січень-березень 2014 року.
4. Підбір посуду, інвентарю, упорядкування території
«Старого хутора» - березень-травень 2014 року.
5. Проведення обласного конкурсу «Полтавський борщик із
глиняного горщика» - червень 2014 року.
Комментариев нет:
Отправить комментарий